Студентски център на Американския университет

Възложител:

Спорт Инвест Панагюрище ООД

Местоположение:

4500 Панагюрище – България/  ул.Кръстьо Гешанов.

Период на реализация:

Юни 2011 г. – Октоммври  2013 г.

Роля на „Главболгарстрой“ в проекта

Главен изпълнител

Характер на работите

Студентският център „Америка за България“ на Американския университет в България е уникална многофункционална сграда, която интегрира в себе си множество най-различни програмни елементи.

Спортната част на комплекса съдържа многофункционална спортна зала, фитнес център и необходимите съблекални. Уникално решение приложено за пръв път в България е проектирането и реализирането на писта за бягане на горно ниво в спортната зала. Спортна зала е най-модерното подобно съоръжение на образователна институция в Европа и покрива всички изисквания и стандарти за такъв тип зала. Телескопичните трибуни в залата позволяват тя да бъде преконфигурирана за различни прояви – спортни събития, представления, публични лекции, търговски изложения, изложби, кариерни форуми и други.

Друга важна част от комплекса е университетския театър. Той е с капацитет 350 места за зрители и се състои от сцена, аванс-сцена, сценичен джоб и пълна сценична механизация, включваща механични и ръчни подемници за декори, осветителни ферми и мостове, подвижен екран, главна завеса, порталки, кулиси и т.н. Залата е с отлична видимост и перфектна естествена акустика. Изпълнено е сценично осветление, озвучителна система, система за прожектиране, система за светлинна сигнализация и инспициент. В непосредствена близост до сцената са проектирани гримьорни, гардероб, складове за декори и реквизит, както и работилница за декори. Залата и аванс-сцената са проектирани да могат да се използват и като голяма лекционна зала.

Студентският център съдържа и сектор „Хранене“. Той е разположен на 3 нива – сутерен, партер и последен етаж, които са свързани със собствени асансьори. На сутеренното ниво са разположени складове, хладилни камери, подготовки и битови помещения. Кафето с капацитет 200 места е разположено на партера. То се отваря към парка на кампуса чрез излизане на тераси с дървен декинг на ниво терен. Основното хранене с капацитет над 400 души е на последното ниво. Реализирана е съвременна концепция, при която приготвянето на храната е изцяло видимо от посетителите и е организирано в отделни кътове или острови – салатен бар, топъл щанд, италиански щанд, десертен щанд, бариста и др. Разкошна покрита конзолна тераса открива прекрасна гледка към реката, планината Рила и университетския комплекс.

Освен това, в сградата се помещават офиси за студентски услуги – център за професионална реализация, център за академични консултации, център за развитие на писмените умения по английски език и др.

Екстериорния дизайн на сградата си поставя за цел сградата да надгради и да се впише в цялостната визия на университетския комплекс „Скаптопара“. Чрез умелото разчленяване, използването на различни материали и въвеждането на ритъм в екстериорното третиране е постигнато визуално намаляване на мащаба на сградата. Чрез средствата на архитектурата е търсено отчетливото създаването на образ, характер и идентичност на съвременна академична институция.

Ефективното използване на имота наложи решение с изключителна дълбочина на сградата. Ето защо от много голямо значение при проектирането беше осигуряването на естествена светлина дълбоко в сградата. Дизайнерското централно стълбище е разположено под покривно остъкляване. С елегантния си и функционален дизайн то осигурява бърз достъп до всички зони на комплекса, пропуска естествена светлина дълбоко в сградата, а също така и осъществява естествена вентилация.

Сградата е постижение и в конструктивно отношение – изпълнени са множество иновативни решения. Постигнат е пълен синтез на конструктивно и архитектурно-дизайнерско решение. Особено интересни в това отношение са конзолната писта за бягане в спортната зала; подови конструкции на огромни подпорни разстояния над театъра, включително оразмеряването им по най-съвременни методи срещу вибрации; конзолната тераса на храненето; окачването и напрягането на централното стълбище с цел минимални сечения на конструкцията, максимално пропускане на дневна светлина и елиминиране на вибрациите и други.

Приложени са множество решения целящи намаляването до минимум на консумацията на енергия. Те започват още от нивото на архитектурното формообразуване – от внимателното проектиране на отворите във фасадата, вграждането на слънцезащита на оптичен принцип в определени стъклопакети, използването на стъкла със селективни покрития до използването на вентилирани фасади със завишени изолации, максималното използванене на дневна светлина, проектирането на естествена вентилация контролирана от BMS системата; режим „free cooling” (безплатно охлаждане), използване на отпадната топлина за производтво на битова гореща вода, тритръбна термопомпена система на директно изпарение от последно поколение характеризираща се с изключително ниски експлоатационни разходи и възможността за пренос на енергия от нагрятата югозападна фасада до по-студената североизточна фасада през междинните сезони и др.